GEOPARCUL TARA HATEGULUI
CITIZEN SCIENCE
ACTIVITATI IN CURS
OBSERVAȚII, IMPRESII ȘI STARE DE CONSERVARE A GEOSITURILOR
Dacă ați vizitat recent un geosit din cadrul acestui geoparc vă rugăm să împărtășiți experiența dumneavoastră în câteva cuvinte în formularul de mai jos. Orice informație este bine venită, în principal cele legate de starea de conservare, panouri explicative și direcționale, ușurința sau dificultatea identificării geositului, impactul antropic (gunoaie, graffitti, vandalizare, etc.) precum și opinii personale legate de valoarea estetică, importanța științifică cât și orice alte observații.
Va multumim pentru contributia dvs la platforma Citizen Science Geoparcuri!
Geoparcul Internaţional UNESCO Țara Hațegului este situat în partea centrală a României, într-o depresiune intramontană, într-o regiune foarte fertilă. Regiunea este numită „țară” în toate documentele medievale pentru a arăta caracterul deosebit al acestui pământ. Geoparcul se întinde pe o suprafață de 1023,92 km2, incluzând un oraș (orașul Hațeg – 13.000 locuitori) și 10 comune, populația totală a zonei Geoparcului fiind de aproximativ 39.000 locuitori. Pe lângă peisajele foarte pitorești, cheile adânci, peșterile, pădurile alpine, pajiștile, livezile și culturile, regiunea găzduiește vestigii arheologice din Paleolitic până în Antichitatea Romană și din Evul Mediu până în Epoca Modernă. Cele mai importante situri arheologice sunt ruinele capitalei antice a provinciei Dacia a Imperiului Roman la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, numeroasele biserici medievale printre care magnifica biserică Densuş, o piesă unică a arhitecturii evului mediu, precum şi ruinele castelelor mai recente şi vechile conace ale nobililor. Geoparcul este renumit în întreaga lume pentru „dinozaurii pitici” de la sfârșitul Cretacicului, de acum 72-65 de milioane de ani. În cadrul Geoparcului au fost descrise 16 specii de dinozauri, atât erbivore, cât și carnivore, pe baza rămășițelor scheletice găsite în depozitele fosile fluviatile și lacustre. În unele situri au fost descoperite și ouă și pui de dinozaur, precum și multe alte resturi fosile, reprezentând toate clasele de vertebrate, de la pești la micromamifere. Numărul total de taxoni de vertebrate identificați este de aproximativ 65. Foarte spectaculos în acest ansamblu este un uriaș pterozaur (reptilă zburătoare), numit Hatzegopteryx thambema (genul este legat de regiunea Hațeg, iar numele speciei provine din latinescul „monstru”). Această creatură enormă, una dintre cele mai mari animale zburătoare care au existat vreodată, avea o anvergură a aripilor de 12 m. O altă caracteristică geologică a acestui Geoparc o constituie tufurile şi piroclastitele, rezultate în urma erupțiilor vulcanice care au avut loc în regiune în timpul existenței și aproape de dispariția dinozaurilor.
GALERIE DE IMAGINI
Balaur bondoc
CUIB DE OUA DE DINOZAUR – TUSTEA
RAUL BARBAT – SITUL CU DINOZAURI PUI
Magyarosaurus dacus – SCAPULA
CASA NOPCSA – SACEL
Magyarosaurus dacus
MESTESUG TRADITIONAL – RAZBOI DE TESUT – SANPETRU
Strutiosaurus
COVOR TRADITIONAL – SANPETRU
DENSUS – VULCANOCLASTITE
MOARA SALAS
Zamolxes robustus
CASA PIETRELOR
CASA VULCANILOR
Numar proiect: PN 23 30 04 01
Titlu proiect: Monitorizarea și evaluarea ariilor naturale protejate din Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România și dezvoltarea unei platforme tip Citizen Science
Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (https://www.research.gov.ro/)