GEOPARCUL ASPIRANT OLTENIA DE SUB MUNTE

CITIZEN SCIENCE

ACTIVITATI IN CURS

OBSERVAȚII, IMPRESII ȘI STARE DE CONSERVARE A GEOSITURILOR

Dacă ați vizitat recent un geosit din cadrul acestui geoparc vă rugăm să împărtășiți experiența dumneavoastră în câteva cuvinte în formularul de mai jos. Orice informație este bine venită, în principal cele legate de starea de conservare, panouri explicative și direcționale, ușurința sau dificultatea identificării geositului, impactul antropic (gunoaie, graffitti, vandalizare, etc.) precum și opinii personale legate de valoarea estetică, importanța științifică cât și orice alte observații.

Vă mulțumim pentru contribuția dumneavoastră la platforma Citizen Science Geoparcuri!

Geoparcul aspirant Oltenia de sub Munte se află în județul Vâlcea și se întinde pe o suprafață de 635 km2 pe teritoriul a 6 localități (Vaideeni, Horezu, Costești, Bărbătești, Stoenești și Băile Olănești), care cuprind 41 de sate. Teritoriu are 24.366 locuitori și conține 18 arii naturale protejate: un parc național (Buila-Vânturarița) suprapus cu două situri Natura 2000 și 15 rezervații naturale. De asemenea, Geoparcul include și 40 de geosituri (geologice și geomorfologice) și 65 situri culturale și pentru biodiversitate. Pe pantele dealului din satul Costești au fost găsite urme de locuire din perioada de tranziție de la epoca neolitică la epoca bronzului (Cultura Coțofeni) și de la epoca bronzului (cultura Verbicioara) la epoca fierului precum și din epoca dacică.

Pe terenul dintre văile Bistrița și Costești a fost identificată o necropolă, în cadrul căreia s-au cercetat 149 tumuli de mici dimensiuni, cu cca. 200 morminte de incinerație. Satul Ferigile (aparţinând comunei Costeşti), este localitate eponimă pentru cultura Ferigile din prima epocă a fierului (Hallstatt).

GALERIE DE IMAGINI

BUILA (foto – Kogayon, Geoparcul OdsM)

SAT DOBRICENI – COMUNA STOENESTI (Foto Doru Paunescu – Kogayon, Geoparcul OdsM)

SCHITUL PATRUNSA (foto – Kogayon, Geoparcul OdsM)

BISERICA GRUSETU (Foto – Kogayon, Geoparcul OdsM)

VARFUL BUILA (foto – Kogayon, Geoparcul OdsM)

DOMNITELE DIN COSTESTI (Foto – Kogayon, Geoparcul OdsM)

HUHUREZ (Foto – Kogayon, Geoparcul OdsM)

TROVANT

URMARESTE-NE SI PE:

Numar proiect: PN 23 30 04 01
Titlu proiect: Monitorizarea și evaluarea ariilor naturale protejate din Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România și dezvoltarea unei platforme tip Citizen Science

Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (https://www.research.gov.ro/)