GEOPARCUL ASPIRANT CARPATERRA

CITIZEN SCIENCE

ACTIVITATI IN CURS

OBSERVAȚII, IMPRESII ȘI STARE DE CONSERVARE A GEOSITURILOR

Dacă ați vizitat recent un geosit din cadrul acestui geoparc vă rugăm să împărtășiți experiența dumneavoastră în câteva cuvinte în formularul de mai jos. Orice informație este bine venită, în principal cele legate de starea de conservare, panouri explicative și direcționale, ușurința sau dificultatea identificării geositului, impactul antropic (gunoaie, graffitti, vandalizare, etc.) precum și opinii personale legate de valoarea estetică, importanța științifică cât și orice alte observații. 

Va multumim pentru contributia dvs la platforma Citizen Science Geoparcuri!

Geoparcul aspirant Carpaterra se află în județul Braşov, în zona Racoş – Rupea, și include singurul loc din țară unde se cunoaște un vulcanism de tip maar de vârstă cuaternară (1,2 milioane de ani). Vulcanii maar sunt vulcani explozivi, rezultati in urma unor eruptii freato-magmatice, care produc conuri joase de scorii în jurul unui crater central. Lava bazaltică acumulată în lacul de lavă din crater a format, prin răcire, coloane verticale. Cu o suprafață de doar 271 km2 pe teritoriul a 7 sate și un oraș, Geoparcul include 11 situri ale patrimoniului natural (dintre care 5 rezervații naturale de tip geologic și paleontologic și 2 situri Natura 2000) și 10 situri ale patrimoniului cultural (biserici fortificate, cetăți și două situri arheologice dacice – Tipia Racoșului și Piatra Detunată). Patrimoniul geologic cuprinde conuri de scorii (vulcanul Hegyes), curgeri de bazalte (coloane de bazalt), blocuri din avalanșe de debrite ale vulcanului Vârghiș (rezervația geologică Stânca bazaltică de la Rupea), vulcanii noroioși de la Homorod, fântâni cu apă sărată (Slatina Racoș și Slatina Mercheașa) și punctul fosilifer Carhaga. Pe lângă cele menționate mai sus, în cadrul Geoparcului se întâlnesc și cariere abandonate și active, biserici fortificate (Rupea, Homorod, Mercheașa și Fișer), biserica reformată Racoș, castelul Sükösd-Bethlen, Cetatea Țărănească Jimbor și situl de protecție avifaunistică (SPA) Cotul Turzunului.

GALERIE DE IMAGINI

CON DE SCORII AL VULCANULUI RACOS

RACOS – LOCUL ULTIMEI ERUPTII VULCANICE DIN MUNTII CARPATI – Foto Sergiu Voicu (https://sergiuvoicu.ro/vulcanul-racos-locul-ultimei-eruptii-vulcanice-a-muntilor-carpati/)

RACOS – COLOANE – IN BLOC DE ARGILA – DIN CINERITE

BAZALTE SCORIACEE – RUPEA

CETATEA RUPEA – PE BAZALTE

VULCAN NOROIS – BAILE HOMOROD

 VULCAN NOROIOS – CURGERE

LACUL DE SMARALD SI COLOANE DE BAZALT. Foto – Sergiu Voicu (https://sergiuvoicu.ro/lacul-de-smarald-si-coloanele-de-bazalt-din-racos/)

URMARESTE-NE SI PE:

Numar proiect: PN 23 30 04 01
Titlu proiect: Monitorizarea și evaluarea ariilor naturale protejate din Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România și dezvoltarea unei platforme tip Citizen Science

Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (https://www.research.gov.ro/)