GEOPARCUL ASPIRANT DOBROGEA CHIMERICA

CITIZEN SCIENCE

ACTIVITATI IN CURS

Panouri explicative si directionale in geoparcuri

Panotajul directional si explicativ este extrem de util in cadrul geoparcurilor si rezervatiilor naturale. In cadrul acestei activitati suntem interesati sa aflam care este starea actuala a acestor panouri. Va rugam sa completati rubricile formularului de participare si sa uploadati imagini cu panourile pe care le intalniti.

Va multumim pentru contributia dvs la platforma Citizen Science Geoparcuri!

Geoparcul aspirant Dobrogea chimerică este propus pentru un teritoriu de 2528 km2 din județul Tulcea, care numără 146.951 locuitori și 28 de localități. Este o zonă cu patrimoniu natural și cultural unic, la vest și sud de Rezervația Biosferei Delta Dunării, și cuprinde zona de cutare alpină timpurie (chimerică), deformată începând cu Triasicul superior (acum circa 220 milioane de ani), care se suprapune pe formațiuni paleozoice cu o istorie hercinică (290-270 milioane de ani). Depozitele Cretacic superioare ale “Bazinului Babadag” (la rândul lor legate de formarea bazinului vestic al Mării Negre) sigilează structurile chimerice. Pe teritoriul Geoparcului se află două rezervații paleontologice incluse în situri Natura 2000, mai multe rezervații naturale de tip mixt, și, de asemenea, dealul Deșli Caira, candidat pentru stratotipul internaţional (GSSP) al bazei Anisianului. Patrimoniul geologic mai include o serie de geosituri în fundamentul paleozoic și în depozitele jurasice și cretacic superioare, precum și numeroase cariere și lucrări miniere abandonate. Patrimoniul cultural cuprinde tumuli (izolați sau grupați), cetăți și castre de-a lungul limitei fortificate a imperiului roman din provincia Moesia inferior, cetăți interioare, dar și multe alte situri arheologice, care dovedesc continuitatea locuirii din Paleolitic pe acest teritoriu.

 

GALERIE DE IMAGINI

CARIERA FACALETU

CULMEA PRIOPCEI – CUTA DUBLA

Echinops ritro

CERATIT – DEALUL PIETROS

COIF – TEZAURUL DE LA AGIGHIOL

STRAT CU AMMONOIDEE – DEALUL PIETROS

CENTRUL TURISTIC – VALEA NUCARILOR

BUJORI – AGIGHIOL

BASILICA DE LA NICULITEL

CRINOID

CASA TRADITIONALA – CARCALIU

VAS DIN LUT – CULTURA GUMELNITA

URMARESTE-NE SI PE:

Numar proiect: PN 23 30 04 01
Titlu proiect: Monitorizarea și evaluarea ariilor naturale protejate din Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România și dezvoltarea unei platforme tip Citizen Science

Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (https://www.research.gov.ro/)