GEOPARCUL ASPIRANT DOBROGEA CHIMERICA
CITIZEN SCIENCE
ACTIVITATI IN CURS
OBSERVAȚII, IMPRESII ȘI STARE DE CONSERVARE A GEOSITURILOR
Apoi ca descriere: Dacă ați vizitat recent un geosit din cadrul acestui geoparc vă rugăm să împărtășiți experiența dumneavoastră în câteva cuvinte în formularul de mai jos. Orice informație este bine venită, în principal cele legate de starea de conservare, panouri explicative și direcționale, ușurința sau dificultatea identificării geositului, impactul antropic (gunoaie, graffitti, vandalizare, etc.) precum și opinii personale legate de valoarea estetică, importanța științifică cât și orice alte observații.
Va multumim pentru contributia dvs la platforma Citizen Science Geoparcuri!
Geoparcul aspirant Dobrogea chimerică este propus pentru un teritoriu de 2528 km2 din județul Tulcea, care numără 146.951 locuitori și 28 de localități. Este o zonă cu patrimoniu natural și cultural unic, la vest și sud de Rezervația Biosferei Delta Dunării, și cuprinde zona de cutare alpină timpurie (chimerică), deformată începând cu Triasicul superior (acum circa 220 milioane de ani), care se suprapune pe formațiuni paleozoice cu o istorie hercinică (290-270 milioane de ani). Depozitele Cretacic superioare ale “Bazinului Babadag” (la rândul lor legate de formarea bazinului vestic al Mării Negre) sigilează structurile chimerice. Pe teritoriul Geoparcului se află două rezervații paleontologice incluse în situri Natura 2000, mai multe rezervații naturale de tip mixt, și, de asemenea, dealul Deșli Caira, candidat pentru stratotipul internaţional (GSSP) al bazei Anisianului. Patrimoniul geologic mai include o serie de geosituri în fundamentul paleozoic și în depozitele jurasice și cretacic superioare, precum și numeroase cariere și lucrări miniere abandonate. Patrimoniul cultural cuprinde tumuli (izolați sau grupați), cetăți și castre de-a lungul limitei fortificate a imperiului roman din provincia Moesia inferior, cetăți interioare, dar și multe alte situri arheologice, care dovedesc continuitatea locuirii din Paleolitic pe acest teritoriu.
GALERIE DE IMAGINI
CARIERA FACALETU
CULMEA PRIOPCEI – CUTA DUBLA
Echinops ritro
CERATIT – DEALUL PIETROS
COIF – TEZAURUL DE LA AGIGHIOL
STRAT CU AMMONOIDEE – DEALUL PIETROS
CENTRUL TURISTIC – VALEA NUCARILOR
BUJORI – AGIGHIOL
BASILICA DE LA NICULITEL
CRINOID
CASA TRADITIONALA – CARCALIU
VAS DIN LUT – CULTURA GUMELNITA
Numar proiect: PN 23 30 04 01
Titlu proiect: Monitorizarea și evaluarea ariilor naturale protejate din Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România și dezvoltarea unei platforme tip Citizen Science
Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (https://www.research.gov.ro/)