GEOPARCUL TINUTUL BUZAULUI

CITIZEN SCIENCE

ACTIVITATI IN CURS

OBSERVAȚII, IMPRESII ȘI STARE DE CONSERVARE A GEOSITURILOR

Dacă ați vizitat recent un geosit din cadrul acestui geoparc vă rugăm să împărtășiți experiența dumneavoastră în câteva cuvinte în formularul de mai jos. Orice informație este bine venită, în principal cele legate de starea de conservare, panouri explicative și direcționale, ușurința sau dificultatea identificării geositului, impactul antropic (gunoaie, graffitti, vandalizare, etc.) precum și opinii personale legate de valoarea estetică, importanța științifică cât și orice alte observații. 

Va multumim pentru contributia dvs la platforma Citizen Science Geoparcuri!

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului este situat în sud-estul României, în zona de curbură a Carpaților Orientali și se întinde pe o suprafață de 1036 km2. Geoparcul cuprinde multe situri geologice și paleontologice de o mare valoare științifică, inclusiv fenomene geologice unice: depozite de chihlimbar, diapire și peșteri de sare, vulcani noroioși, numeroase izvoare minerale și emisii de gaze naturale care mențin permanent o flacără aprinsă, blocuri eratice din Breccia sării, și un patrimoniu cultural ce include printre multe altele și așezările rupestre de la Aluniș-Bozioru. Pe lângă cele 3 muzee existente (Casa memorială Vasile Voiculescu din Pârscov, Muzeul Chihlimbarului de la Colți și Casa Zestrea Bisoceană), echipa Geoparcului a mai amenajat următoarele puncte turistice: Muzeul Formelor de la Bozioru, 7 locuri de poveste de la Lopătari, Timpul Omului de la Mânzălești, Aluniș Art Center, Poarta Geoparcului Geogate – centru de vizitare din localitatea Sătuc. Ca teritoriu de dezvoltare sustenabilă, Ținutul Buzăului se individualizează prin faptul că aici se dezvoltă, experimentează și îmbunătățesc concepte, strategii și unelte de dezvoltare durabilă care au ca scop dezvoltarea socială, culturală, educațională, civică și economică a comunităților, folosind resursele și patrimoniul natural, cultural și uman al zonei într-un mod responsabil, durabil și constructiv.

GALERIE DE IMAGINI

CURGERE DE NOROI

PACLELE MARI – VULCAN NOROIOS

SAREA LUI BUZAU

PACLELE MARI – PEISAJ

MUZEUL TIMPUL OMULUI

PACLELE MARI – VULCAN NOROIOS

MUNTELE DE SARE DE LA MANZALESTI

CHIHLIMBAR

FOCUL VIU

IZVOARE SULFUROASE

PIATRA ALBA

IZVOR PACURA

URMARESTE-NE SI PE:

Numar proiect: PN 23 30 04 01
Titlu proiect: Monitorizarea și evaluarea ariilor naturale protejate din Geoparcurile UNESCO și Geoparcurile aspirante din România și dezvoltarea unei platforme tip Citizen Science

Finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (https://www.research.gov.ro/)